Konfirmanten skjelvende mot voksenlivets alvor

 
 
Fullsatt sal på Rock Cinema

Fullsatt sal på Rock Cinema

 

(post fra 09.05.14)

Premierer, nye produksjonsstøtter, salg til land vi knapt har drømt om, kommende kinopremierer i England, Frankrike, Japan og Canada og pitching på en av verdens største dokumentarfilmfestivaler er noen av stikkordene fra første kvartal 2014. Vi er mildt sagt overveldet, lykkelige, spente, nervøse og litt slitne. Det krever sitt å bli voksen.

Det går altså ikke så verst med oss i Indie Film. Vårt kanskje noe dristige eksperiment med å være flere faste i selskapet fra og med ferdigstillingen av Pushwagner i 2011, og med en overvekt av kreative krefter, vaggler seg framover. Kreative ytringer (les. bråk), den flytende og noen ganger desperate mangelen på struktur, Carstens økende frekvens av skypemøter og vår generelt, dog med individuelle variasjoner, litt rotete tilnærming til fysisk rom kan til tider være utfordrende. Derfor er det så vanvittig deilig når resultatene tikker inn, som de vitterlig har gjort disse siste fire månedene. La oss rett og slett bare ramse opp litt:

Ballettguttene
Med utsøkt innsats fra Bernt Syversen i Egg&Bacon, Gudmundur Gunnarsson i Bonanza Post Production og fra Henrik Skram, Goran Obad og Macedonia Philharmonical har regissør Kenneth Elvebakk ferdigstilt henholdsvis lyd, bilde og musikk til Ballettguttene. Det har blitt en perle av en film. Her er det også på sin plass å gi kudos til klipper Christoffer Heie og fotograf Torstein Nodland. Vi hadde en før-førpremiere på dokumentarfilmfestivalen Eurodok og ikke bare var salen helt full, men det var kø utenfor av folk som ville se filmen. Responsen var overveldende og vi gleder oss stort til den videre lanseringen i Norge. Neste stopp er Kortfilmfestivalen i Grimstad der den er i konkurranse om Gullstolen.

Ballettguttene aka Ballet Boys erobrer også stadig nye territorier. Etter at vi signerte med den franskbaserte salgsagenten Wide House har ikke de ligget på latsiden. De har hatt markedsvisning på European Film Market under Berlinale og solgte der til England, Frankrike, Tyskland og Japan. I ettertid har de også solgt til Canada. MIPTV er nettopp gjennomført og Cannes står for døra, så vi venter spent på veien videre. I mellomtiden er det festivaler, visning på NRK og premiereplanlegging. Ja, også blir det kinopremiere i London en gang til sommeren. Sånn à propos.

For å være 100% oppdatert gjør du lurt i å følge Ballettguttenefacebook og instagram. @balletboysfilm #balletboysfilm

Kø for å komme inn på visningen av Ballettguttene på Eurodok

Kø for å komme inn på visningen av Ballettguttene på Eurodok

Club 7
Før jul fikk vi også ferdigstilt Club 7 og denne korte dokumentaren hadde sin premiere på Tromsø Internasjonale Film Festival i januar. I mars og april var det tid for Oslo-premiere, noe vi var ekstra spent på. Her bor mange av de gamle Club 7-erne, og vi var forberedt på et krevende publikum å please. Oppslutningen var det i alle fall ingenting å utsette på. Første Oslo-visning på Eurodok skapte nærmest hysteriske tilstander med lang kø for å få plass i salen og selve premierekvelden på Rock Cinema ble en suksess. Vi sanket også med oss en terningkast 5 fra Mode Steinkjer i Dagsavisen. Framover vises Club 7 på Nordic/Docs nå i helgen, På Verdensteateret i Tromsø, på kortfilfestivalen i juni og flere jazzfestivaler i løpet av sommeren. På et tidspunkt kommer også filmen på NRK.

Følg også Club 7face og twitter for oppdateringer. @FilmenOmClub7 #Club7

Crewet får smil som takk for arbeidet på Club 7 – fra premieren på Rock Cinema

Crewet får smil som takk for arbeidet på Club 7 – fra premieren på Rock Cinema

Natta pappa henta oss
Natta pappa henta oss har løftet hodet opp fra manuset denne vinteren og det har skjedd store ting. Den israelske animatøren Yoni Goodman jobber nå tett med Steffan om animasjonen til filmen. Gjennom Goodman har vi gått i co-produksjon med belgiske Walking the Dog som vil stå for produksjonen av animasjonen. Carsten og Steffan kom nettopp hjem fra Toronto der de pitchet på forumet til Hot Docs Canadian International Documentary Film Festival og med seg som lommepenger sendte NFI de 3,2 mill til produksjon. Natta pappa blir med dette vårt mest ambisiøse prosjekt både kunstnerisk og finansielt. Det forplikter!

Og ja, du kan følge Natta Pappa også på face.

Alen Grujic imponerer igjen, denne gang med design til Natta pappa henta oss

Alen Grujic imponerer igjen, denne gang med design til Natta pappa henta oss

Råd til en sønn
Charlotte Thiis Evensen kom for et par år siden til oss med historien om ung døende fars siste tanker og råd til sin sønn. Denne sterke historien har gått inn på nye veier, bokstavlig talt, og fikk der utviklingstilskudd for å lage en kortfilmdokumentar i hybridform mellom animasjon og dokumentar. Dette kan bli fint!

Granatmannen
Det er særs gledelig, særlig sett fra bloggforfatters perpsektiv, at Granatmannen nå har mottatt utvklingstilskudd fra konsulent i NFI! Det i tillegg til uttakelse til IDFAcademy Summer School. Stolt, ydmyk, livredd og spent. Les Dagsavisens artikkel om granatmannen, og vi vil også minne på at vi fortsatt er på utkikk etter private filmer fra Oslo på 60-tallet. Det være seg aking, sykling, søndagstur i byen eller andre hverdagsaktiviteter. Vi trenger vanlige folks filmer for å skildre terroren granatfellene innebar for byens befolkning.

Máze og Apekvinnen
Stig har som produsent tatt fatt på to meget lovende prosjekter, Máze Represent og Apekvinnen. Begge har mottatt utviklingstilskudd fra henholdsvis konsulent og fra pakkefinansiering hos NFI. Mazé Represent er historien om den samiske rapperen SlinCraze som bor i den lille byen Máze. På et utdøende språk rapper SlinCraze om eksistensielle spørsmål, den samiske identiteten, eller jenter, festing og andre ting som opptar han. Noe han får stadig økende oppmerksomhet for fra verden utenfor. Regissør Simen Braathen har funnet en virkelig unik historie om en ung fyr som setter samisk kultur på kartet på en måte ingen distriktspolitiske tiltak har klart tidligere. Apekvinnen er en lang og spennende historie vi vil snakke mye mer om senere, foreløpig kan vi si at vi er veldig stolte av å ha med regissør Jannicke Systad Jacobsen!

VOD-prosjektet
Til slutt er vi veldig stolte av den jobben vi, med den kyndige hjelpen til Mino Thorud, har gjennomført for Produsentforeningen i vinter, og som ble skrevet om på rushprint.no tidligere i vår. Å få norske dokumentarer ut på VOD-plattformer ser vi på som viktig både for norsk dokumentars identitet, tilgjengelighet for publikum og utnyttelse og lengre levetid for filmene. Ingen grunn til å la filmene ligge i skuffen når de kan leve på VOD.

Så da er det bare å brette opp ermene, litt til, og finlese konfirmasjonstekstene! August har for øvrig ikke gjort stort annet siden februar da han sammen med Erik Andersson gikk i klipp med Idas dagbok. For å levere etter standarene vi ønsker er det nå kanskje på tide å la alvoret synke inn å bli kjedelige voksne. Snakke fattet og litt lavmælt og holde pulten vår ryddet. Eller..

30.mai står vi til konfirmasjon!

 
 
Sarah Winge-Sørensen