SlinCraze – fra reinsdyrsgryte til stjernene

 
 
IMG_0496.jpeg
 

(post fra 31.10.16)

For drøyt tre år siden kom en kar til Indie Film. Debutantregissør Simen Braathen ville lage dokumentar om en samisk rapper som bodde i kjelleren hos mor sin – midt på Finnmarksvidda. I tillegg rappet SlinCraze – som han kaller seg – på nordsamisk. Et språk ingen i New York eller tilliggende herligheter forstår en døyt av. Et så umulig prosjekt kunne jeg som produsent ikke si nei til. Riktignok hadde Simen en pilot med opptak fra en konsert på et tak i New York. Det viste at rap kan bli forstått selv om det er umulig å forstå hva det rappes om. Vi tenkte positivt: Slik kan et utdøende språk revitaliseres – langt mer effektivt enn gjennom mislykkede, statlige forordninger – og bli universelt. Dette har også skjedd. Etter års opptak med reiser til samebygda Masi og mors kjøttgryter, til rappekamp i Kautokeino og nattklubb i Murmansk ble dokumentaren ferdigklippet av Zaklina Stojevska.

Deretter har det fulgt en imponerende festivalturné for Arctic Superstar. Det startet som åpningsfilm under Tromsø Internasjonale Filmfestival i januar – og det passet fint i og med støtte fra Nordnorsk Filmsenter, Sametinget og at co-produsent var Alta-baserte Rein Film. Stor suksess! Deretter fulgte Amandusfestivalen, Dokumentarfilmfestivalen i Volda, Kortfilmfestivalen, Nordkappfestivalen og Bergen Internasjonale Filmfestival, men dette er bare i Norge. DOK.fest i München, Guth Gafa-festivalen i Irland, Love & Anarchy i Finland viser filmens internasjonale potensial og nå venter 6 viktige festivaler som Lübeck og Leeds, for å nevne noen. Hva annet er å vente enn at det amerikanske Vice Magazine kåret filmen til å være en av de ti musikkdokumentarene du må se i 2016.

Norsk filminstitutt og NRK kan – sammen med en rekke andre finansiører – være takknemlige for at de støttet filmen som nå skal ha TV-première onsdag 2. november kl. 22.15 (NRK1). Da er det bare å benke seg foran skjermen og skru lydanlegget på fullt. – Men først er det intervju med SlinCraze på Lindmo lørdag 29. oktober.

Det er blitt en eventyrlig reise – ikke bare for dokumentaren, men også for regissør Simen, hans ustoppelige fotograf Kristoffer Kumar og kanskje ikke minst for Indie Film og undertegnede som produsent. Å følge den arktiske superstjernen fra mammas reinsdyrgryte til internasjonale anerkjennelse har gjort Simen Braathen til en fullbefaren dokumentarfilmregissør. – Akkurat en slik vi ønsker å samarbeide med i Indie Film.

Stig Andersen
Produsent, Indie Film

 
 
Sarah Winge-Sørensen