Samarbeid og temaer for spesialvisninger



Åpenhet om psykisk helse #deldritten


Nattebarna: f.v. Miriam, Monica, Oliver, Petter Aaberg, Emma, Sverre Kvamme

Nattebarna: f.v. Miriam, Monica, Oliver, Petter Aaberg, Emma, Sverre Kvamme

Tema for verdensdagen for psykisk helse 10. oktober.

Tema for verdensdagen for psykisk helse 10. oktober.

Åpenhet om psykisk helse har vært på manges lepper de senere årene. Skeptikere vil kanskje mene at dette har blitt et slags salgstriks og en del av identitetsbyggingen rundt populære personligheter. De med erfaringer har altså i hovedsak snakket om sine opplevelser i retrospekt.
Det kan vi avkrefte er tilfellet med Nattebarn. Petter og de andre aktørene i filmen viser en modig og upyntet versjon av psykisk uhelse, når denne er aller mest påtrengende.


Selvmordsstatistikken (spesielt blant unge gutter) ser dyster ut. Ventelistene på psykisk behandling er i mange tilfeller alt for lange.


Med kampanjen #deldritten ønsker Nattebarn å sette åpenhet på agendaen, men desto viktigere er verdien av å bli møtt på en god måte når man er åpen. Å lytte, romme og støtte venner eller familie som sliter kan være meget belastende, men Nattebarn viser at det nytter. De med problemer må ofte åpne seg mange ganger før de får den riktige hjelpen, eller før de føler seg møtt på en måte som hjelper. Vi håper at samtale om filmen skal inspirere til å snakke ærlig og ekte om følelser og problemer.
Verdien av åpenhet og støtte fra omgivelser er temaer som Nattebarn ønsker å ta opp i samtaler om filmen i våre spesialvisninger og i møtet med publikum ellers.

Jeg håper filmen vil bidra til å fjerne stigma knyttet til psykiske lidelser og selvmord. Ved å tørre å snakke om det som er vondt og mørkt, ufarliggjør du de vonde tankene. Jeg håper at Nattebarn kan engasjere og gi større fokus på psykiske lidelser i offentligheten, skole og helsevesen, skape bedre behandlingstilbud og fjerne stigma. Med Nattebarn oppfordrer vi folk til å snakke om selvmord på en konstruktiv måte
— Petter Aaberg

Nattabarn

  • har søkt helsedirektoratet og sammen med mental helse ungdom og bedriften NION fått innvilget støtte til å tilby en forebyggende samtaletjeneste i forbindelse med lanseringen av filmen. Les mer her.

  • samarbeider med mental helse ungdom om spesialvisninger og med mental helse som koordinerer Verdensdagen for psykisk helse 10. oktober.

  • samarbeider med @psyktærlig og @helsesista

  • samarbeider med ADHD-Norge om visninger.



Forebygging av selvmord


Petter Aaberg viser i Nattebarn hvordan mentale kriser og selvmordstanker oppstår og ser ut.

Petter Aaberg viser i Nattebarn hvordan mentale kriser og selvmordstanker oppstår og ser ut.

Utgangspunktet for Nattebarn er regissør Petter Aaberg sitt selvmordsforsøk i 2017. Filmen viser dermed en menneskelig reise og prosess fra randen av selvdestruksjon til følelse av mestring og bedre kontroll. Filmen er en berg-og-dal-bane med opplevelser og mange følelser og uttrykk som mennesker med psykiske lidelser vil kunne kjenne seg igjen i.
Pårørende vil kunne nærme seg sin familie og venner ved å se Nattebarn da filmen er rå og usminket og taler høyt om hva de med selvmordstanker opplever når de sterkeste følelsene tar overhånd. Som en testseer har sagt:

“Nå trenger jeg ikke forklare lenger, nå kan jeg bare si se Nattebarn”.

Film gir et rom for refleksjon med distanse som Finn Skårderud så fint formulerer det i “Smertens bilder - selvskading i film”.

Nattebarn er et sterkt bevis på at det nytter å stille opp for sine medmennesker og bidra til at de kommer seg ut av sitt psykiske uføre.


Seksuelt mangfold og god seksualitet


Emma er transkvinne og i dokumentaren følger vi hennes prosess med å få godkjent en kjønnskorrigerende operasjon.

Petter er bifil og snakker høyt om sine seksuelle preferanser og skammen som han knytter til sine homoseksuelle lyster. Gjennom sin dialog med kjæresten Miriam og bestekompis Sverre viser filmen hvordan man kan få et sundere forhold til sin egen seksualitet og at åpenhet om preferanser i seksuelle forhold kan danne nye veier og muligheter.

Emma er transkvinne og venter på kjønnsbekreftende operasjon mens filmen er under opptak. Hennes opplevelse av det norske helsevesen og å måtte forklare og lære opp medisinsk personell i sine opplevelser, er en sterk påminnelse om at heteronormative fordommer i helsevesenet kan utsette pasienter for psykisk stress og uro.


Selvskading og traumer


Monica, 2021. Fotograf Thea Einarsson

Monica, 2021. Fotograf Thea Einarsson

Monica har opplevd overgrep og har angstanfall. Ved å vise hvordan et angstanfall starter og ender, viser filmen normaliteten bak et slikt anfall, samt hva omgivelser kan gjøre.

Filmen viser også selvskading og hvordan dette kan påvirke en persons liv.

Nattebarn samarbeider med LFSS og anbefaler de som selvskader å ta kontakt med deres chattefunksjon i tillegg til oppfølging av helsevesen.


Skolevisning

Nattebarn egner seg vært godt som skolefilm (vgs). Filmens primærmålgruppe er unge i alderen 15-24, og den tar opp temaer som matcher det nye tverrfaglige temaet Folkehelse og livsmestring (Fagfornyelsen).


skoleklasse Fredrikstad.jpg

I Nattebarns møter med publikum viser den seg som en sterk referanse og døråpner for samtaler og deling av erfaringer om vanskelige temaer knyttet til mental helse, som selvmord og suicidalitet, seksualitet og skam, angst og depresjon, selvskading, men også følelseshåndtering og livsmestring.

Det vil komme mange gode og viktige møter og samtaler i kjølvannet av Nattebarn-visningene!


Ønsker du å sette opp en visning av Nattebarn eller samarbeide med oss?

Ta kontakt med Nicklas Poulsen Viki i Indie Film

nicklas@indiefilm.no // tlf 48 18 50 45